ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «όρους» ΔΝΤ η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος

Με «όρους» ΔΝΤ η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος
Reuters

Η σφραγίδα του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπει με κριτήρια ΔΝΤ. Αυτό το μήνυμα απηύθυνε σε ελεύθερη μετάφραση χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις δείχνοντας πως ο οργανισμός δεν θα βάλει νερό στο κρασί του, ούτε στο ζήτημα του χρέους ούτε στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.

«Αυτό που έχει σημασία όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, είναι ότι η συμμετοχή του Ταμείου μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Επομένως, προσβλέπουμε σε αυτό και παραμένουμε επικεντρωμένοι σε αυτά τα δύο σκέλη, στις μεταρρυθμίσεις και στην ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο Ράις.

Η δήλωση του αξιωματούχου του ΔΝΤ δεν είναι τυχαία. αυτό που έδειξε το στέλεχος του Ταμείου είναι πως τώρα που συγκροτήθηκε κυβέρνηση στη Γερμανία πρέπει να τρέξουν ταχύτερα οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. «Εξακολουθούμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στις εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (…) Επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», ανέφερε.

Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες τοποθετούν για τον Απρίλιο και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ τις κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Χθες πηγή της ευρωζώνης ανέφερε πως μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.

Σε σχέση με το χρέος ο Ράις έδειξε πως το Ταμείο αποτιμά θετικά ένα σενάριο πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του από τον ESM. «Είμαστε πάντα υπέρ της λήψης των κατάλληλων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους μιας χώρας. Και πάλι δεν σχολιάζω τον ESM, διότι δεν έχω λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, αλλά φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους, ιδιαίτερα όταν αυτό το αξιολογούμε ως μη βιώσιμο», ανέφερε.

Σημειώνεται πως από τα 25,8 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το πρόγραμμα του ESM για την ελάφρυνση του χρέους, τα 11 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα διοχετευθούν για να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία φέρουν υψηλό επιτόκιο και 13 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για να εξοφληθούν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ