ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς εθελούσια έξοδο προσωπικού στη ΔΕΗ

Προς εθελούσια έξοδο προσωπικού στη ΔΕΗ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Άνοιξε την πόρτα για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού στη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης με πρώτο σταθμό τους πλεονάζοντες εργαζομένους των λιγνιτικών μονάδων που θα πουληθούν.

Ειδικότερα στη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης Τύπου ο επικεφαλής της Επιχείρησης έκανε γνωστό πως τέτοια πολιτική θα ακολουθηθεί για την αποχώρηση εργαζομένων από τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης. Υπαινίχθηκε δε και ανάλογη στρατηγική συνολικά στην εταιρεία τονίζοντας πως ο μέσος όρος ηλικίας των 10.600 εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ είναι 50 ετών.

«Απαιτούνται εργαζόμενοι νεότερης ηλικίας και ιδίως σε θέσεις επιστημόνων και επιτελικές», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την ευχέρεια διενέργειας προσλήψεων και εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, υπερθεμάτισε της μεταφοράς της εταιρείας στο Υπερταμείο. «Θα εκλείψει το κόστος που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της εταιρείας για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων όπως για προσλήψεις».

Την ανάγκη για μείωση του λειτουργικού κόστους θα δείχνει και το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί η εταιρεία συμβούλων McKinsey: «Αυτό θα υποδεικνύει την ανασύνθεση του προσωπικού και θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές», τόνισε. Αν και ο πρόεδρος απέφυγε ευθέως να μιλήσει για πρόγραμμα εθελουσίας συνολικά στην εταιρεία, σημείωσε ότι χρειάζεται να συμπεριληφθεί στη συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς και σε νομοθετική διάταξη η επίλυση της αδικίας του συμψηφισμού της απο- ζημίωσης της απόλυσης με εκείνη του εφάπαξ ώστε να δίνονται και επιπλέον κίνητρα.

Πάντως, ο Παναγιωτάκης ήταν ευθύς ως προς τη χρήση κινήτρων για το προ- σωπικό των μονάδων της Μεγαλόπολης που θα περάσουν σε ιδιώτη. Σύμφωνα με τον ίδιο στα εργοστάσια της αρκαδικής πόλης απασχολούνται 1.500 άτομα. Με την απόσχιση και τη μεταφορά τους σε ξεχωριστή εταιρεία θα προκύψουν συνέργειες μεταξύ των ορυχείων και των μονάδων. «Οι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στον ιδιώτη επενδυτή, κάποιοι θα απορροφηθούν από τη ΔΕΗ και για τους υπόλοιπους θα ανακοινωθεί πρόγραμμα με κίνητρα για εθελούσια έξοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ