Κομισιόν: Ποιοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να φρενάρουν την ανάπτυξη και το πλεόνασμα το 2018
Στα 6,5 δισ. ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσής της για την τρίτη αξιολόγηση που έδωσε στη δημοσιότητα. Η έκθεση συμμόρφωσης αναφέρει συγκεκριμένα πως τα συνολικά έσοδα της χώρας θα διαμορφωθούν εφέτος σε 88,5 δισ. ευρώ, από 86,6 δισ. ευρώ το 2017 και οι συνολικές δαπάνες σε 82,1 δισ. ευρώ, από 83,5 δισ. ευρώ το 2017.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως το δημοσιονομικό αυτό σενάριο υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες, καθώς βασίζεται στην υπόθεση της πλήρους εκτέλεσης των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού, τα οποία στο παρελθόν ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, ιδίως όσον αφορά στις επενδυτικές δαπάνες.
Όπως αναφέρει, οι κίνδυνοι σχετίζονται κυρίως με το μακροοικονομικό περιβάλλον, τις ενδεχόμενες αποκλίσεις από την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά πρόκειται να εφαρμοστούν το 2018, με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και με την αναμενόμενη ευθυγράμμιση των αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς που επηρεάζουν την απόδοση φόρους ιδιοκτησίας το 2018.
Παράλληλα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στην εγκύκλιο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 προχωρεί σε αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2018 στο 2,3% από 2,5% προηγουμένως (λόγω της χαμηλότερης της αναμενόμενης ανάπτυξης για το 2017, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,4%), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης διατηρεί στο 2,5% το στόχο για την ανάπτυξη τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Για το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφηνίζει πως η πρόβλεψη της προϋποθέτει την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του ESM μέσα στο 2018, αλλά και πως και μέσα στο έτος θα έχουμε βελτίωση στον καταναλωτικό και το επιχειρηματικό κλίμα, χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης, χαλάρωση των capital controls και αυξημένη προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Τέλος, η Κομισιόν προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πρόβλεψη αυτή παραμένουν σημαντικοί. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία του προγράμματος θα ήταν επιβλαβής για την ανάκαμψη», σημειώνει με νόημα η έκθεση της ΕΕ και τονίζει πως ένας επιπλέον κίνδυνος είναι η ενδεχόμενη υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων το 2018, γεγονός που θα παρεμπόδιζε τη συνολική αύξηση των επενδύσεων.
Εντυπωσιακό ντεμπούτο για τον Tyler, the Creator: Το «Marty Supreme» σαρώνει στο box office
18:20
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ: Λευκή Πρωτοχρονιά με «τσουχτερό» κρύο: Μέχρι και τους -10 η θερμοκρασία - Χιόνια στα 300 μέτρα
18:08
«Νέες βάσεις για την ελληνική οικονομία το 2025»: Το μήνυμα Πιερρακάκη για τη χρονιά που φεύγει (vid)
17:59
Μήνυμα Μητσοτάκη για την Πρωτοχρονιά: «Πίσω από κάθε δυσκολία, μπορεί να κρύβεται και μία ευκαιρία» (vid)
17:49