ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Πιθανόν δεν θα χρειαστεί η προληπτική γραμμή πίστωσης

Ρέγκλινγκ: Πιθανόν δεν θα χρειαστεί η προληπτική γραμμή πίστωσης
EUROKINISSI

Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, εάν η χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Mιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως το να υπάρχει διαθέσιμη κάποια προληπτική συμφωνία είναι καλό, διότι παρέχει περισσότερες διαβεβαιώσεις στις αγορές, τους επενδυτές και τον Ελληνικό πληθυσμό.

«Όμως εξαρτάται από το αν χρειάζεται πραγματικά», σημείωσε. «Αν όλα παραμείνουν ήσυχα, οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και η Ελλάδα συνεχίσει να αναπτύσσει την πρόσβασή της στην αγορά, τότε με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί».

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε πως η απόφαση για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους θα ληφθεί πριν τον Αύγουστο και θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά των δανείων του ΔΝΤ –που είναι ακριβότερα- από τον ESM. «Αν υπάρξει επιπλέον ελάφρυνση χρέους, μπορεί να υπάρξει κάποια επιπλέον επιτήρηση, κάποιου είδους αυστηρότερη επιτήρηση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει και συμφωνήσει σε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε: «το ελπίζω, εργαζόμαστε σκληρά πάνω σ’ αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ