ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 8.500 πλειστηριασμούς στοχεύουν για εφέτος οι τράπεζες

Σε 8.500 πλειστηριασμούς στοχεύουν για εφέτος οι τράπεζες
PIXABAY

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν εφέτος θα είναι χαμηλότερος κατά 50% σε σχέση με τα αρχικά τους πλάνα. Και αυτό διότι καθυστέρησε η έναρξη του ηλεκτρονικού συστήματος διενέργειάς τους, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανεστάλη η αποχή της πλειονότητας των συμβολαιογραφικών ενώσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να κλείσει με 1.000 πλειστηριασμούς, στο δεύτερο τρίμηνο θα γίνουν 2.000, στο τρίτο τρίμηνο λόγω των διακοπών του Αυγούστου 1.500 και στο τέταρτο τρίμηνο 4.000. Σύνολο δηλαδή 8.500 για εφέτος. Για την ερχόμενη χρονιά, οι τράπεζες στοχεύουν σε τουλάχιστον 25.000 πλειστηριασμούς, καθώς το σύστημα θα τρέχει με κανονικούς ρυθμούς μετά την εφετινή δοκιμαστική περίοδο του.

Ενδεικτικό της λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως τώρα είναι το μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτούς είτε από εταιρείες είτε από φυσικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των ακινήτων μεταβιβάζεται σε τρίτους, ενώ περίπου οι μισοί πλειστηριασμοί ως και την περασμένη Τετάρτη ήταν άγονοι, καθώς δεν εκδηλώθηκε από κανέναν ενδιαφέρον συμμετοχής.

Ούτε καν από την ίδια την επισπεύδουσα τράπεζα. «Αν το ποσοστό των ενεχύρων που μεταβιβάζονται σε τρίτους μέσω των πλειστηριασμών αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους στο 20%, θα πρόκειται για επιτυχία. Του χρόνου πάντως θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί στο 50%, για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει για τα έσοδά μας» υπογραμμίζει τραπεζικό στέλεχος. Σε αυτό, σημειώνει η ίδια πηγή, θα συμβάλει σημαντικά και το γεγονός ότι στους δεύτερους και τρίτους γύρους ενός πλειστηριασμού η ελάχιστη τιμή μειώνεται σημαντικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, καθώς θα δημιουργηθούν ευκαιρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ