ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογιστές, σύμβουλοι και δικηγόροι επιστρατεύονται κατά της φοροδιαφυγής

Λογιστές, σύμβουλοι και δικηγόροι επιστρατεύονται κατά της φοροδιαφυγής
Shutterstock Stock Photos

Να οριοθετήσει τις ευθύνες των φορολογικών συμβούλων, των δικηγόρων και των λογιστών σε περιπτώσεις διευκόλυνσης της φοροαποφυγής μέσω δυνητικά επιβλαβών μηχανισμών αποσκοπεί το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Στη βάση αυτή οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο σε μια πρόταση για μεγαλύτερη διαφάνεια των μηχανισμών φορολογικού σχεδιασμού.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα σκάνδαλα δείχνουν ότι «μεσάζοντες» (λογιστές, σύμβουλοι, δικηγόροι, τράπεζες κ.λπ.) σε πολλές περιπτώσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μη φορολογική συμμόρφωση, βοηθώντας μεγάλες εταιρείες και πλούσιους ανθρώπους να αποφύγουν το δίκαιο φορολογικό τους μερίδιο.

Η λογική της παρέμβασης του Ecofin είναι πως η κουλτούρα της μυστικότητας πίσω από αυτά τα φορολογικά συστήματα πρέπει να αλλάξει και πως μέσα από νέους κανόνες διαφάνειας οι μεσάζοντες θα υποχρεωθούν να ενημερώνουν τις αρχές σχετικά με τις διασυνοριακές τεχνικές που βοηθούν τους πελάτες τους να αποφύγουν φόρους.

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να κοινοποιούνται στις φορολογικές των κρατών μελών, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν καλύτερα τις ρυθμιστικές αδυναμίες που επιτρέπουν σε κάποιες εταιρείες και άτομα να μειώνουν σημαντικά τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ