ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεγάλος Αδελφός» σε έξι τελωνεία

«Μεγάλος Αδελφός» σε έξι τελωνεία
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε διεθνή ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια συστήματος αυτόματης καταγραφής πινακίδων διερχομένων οχημάτων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος αυτόματης αναγνώρισης και καταγραφής στοιχείων οχημάτων παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγών, λεωφορείων, βυτιοφόρων, μοτοσυκλετών κ.λ.π.) κατά τη διέλευσή τους από ένα συγκεκριμένο σημείο ελέγχου.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε έξι ελληνικά συνοριακά τελωνεία και θα βασίζεται σε συλλογή δεδομένων από κάμερες αλλά και άλλους αισθητήρες εγκατεστημένους σε ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες διέλευσης κυκλοφορίας. Το σύστημα θα διασυνδέει, αξιοποιεί και ενσωματώνει δεδομένα υφιστάμενων αισθητήρων που βρίσκονται στη διάθεση των κατά τόπους τελωνείων (π.χ. γεφυροπλάστιγγες). Θα δημιουργεί δε μία εγγραφή στοιχείων για κάθε διέλευση οχήματος που θα αποτελείται πρωτίστως, από στοιχεία που αναγνωρίζονται αυτόματα (αριθμός κυκλοφορίας, εθνικότητα οχήματος, κλπ) και θα καταχωρούνται σε βάση δεδομένων.

Συμπληρωματικά θα παρέχεται δυνατότητα εισαγωγής επιπλέον στοιχείων κατόπιν ανθρώπινης παρέμβασης. Κάθε εγγραφή διέλευσης οχήματος θα μπορεί να ανακτηθεί ή/και να μεταβληθεί από εξουσιοδοτημένους χρήστες είτε βρίσκονται στα κατά τόπους Τελωνεία είτε στην Κεντρική Υπηρεσία.

Στην υλοποίηση του συστήματος συμπεριλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση όλου του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και εκπαίδευση προσωπικού και γενικότερα η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την λειτουργία του συστήματος.

Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί άμεσα ή μελλοντικά με επιπλέον εξοπλισμό καταγραφής στοιχείων (πχ. γεφυροπλάστιγγες, x-ray) καθώς και με άλλα συστήματα παροχής πληροφοριών (πχ. βάση Schengen).

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 816 χιλιάδων ευρώ και δίδεται δικαίωμα προαίρεσης, το οποίο αφορά σε υπηρεσίες συντήρησης για πέντε έτη ποσού 408 χιλιάδων ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ