ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους εάν η Αθήνα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να εκφράσει για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του ESM  Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Θα μπορεί να χρηματοδοτείται τακτικά μέσω των αγορών» αναφέρεται σε ομιλία του κ. Ρέγκλινγκ, μέρη της οποίας έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και αναμένεται να εκφωνηθεί στο οικονομικό συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο κ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να τονίζει ότι ο ESM μπορεί να παίξει το ρόλο του «ουδέτερου διαπραγματευτή» σε ενδεχόμενα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, καθώς έχει εμπειρία σε ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενώ παράλληλα είναι πολύ ενεργός στις αγορές.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα βάλει έμφαση, επίσης, στη λέξη «διαπραγματεύσεις» επειδή βλέπει με «σκεπτικισμό την πρόταση αυτόματης επιμήκυνσης των ομολόγων».

Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν μια χώρα ζητήσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης στο μέλλον -επειδή δεν έχει πρόσβαση στις αγορές- τότε το χρέος της χώρας θα πρέπει να αναδιαρθρώνεται αυτόματα.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες ευρωπαϊκές «φωνές», όπως η Ιταλία, που αντιτίθενται σε αυτή την ιδέα, λέγοντας ότι ένας τέτοιος κανόνας θα δημιουργήσει πανικό και θα προκαλέσει «σοβαρά προβλήματα» για τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ