ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στα ταμειακά διαθέσιμα φέρνει η εξόφληση «φεσιών» του Δημοσίου

Πιέσεις στα ταμειακά διαθέσιμα φέρνει η εξόφληση «φεσιών» του Δημοσίου
EUROKINISSI

Να εξοφλήσει «φέσια» προς τον ιδιωτικό τομέα άνω των 4 δισ. ευρώ έως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο καλείται η κυβέρνηση, κάτι που θα απαιτήσει τη χρήση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε στο Eurogroup της Δευτέρας πως στόχος του προγράμματος σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι ότι αυτές θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί κατά τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως από τα 6,7 δισ. ευρώ της δόσης της τρίτης αξιολόγησης η Ελλάδα θα λάβει 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της περιόδου έως τον Ιουνίο, 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για το «αποθεματικό ασφαλείας» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Η δόση του 1,5 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα σπάσει στα δύο και θα συνδεθεί με προϋποθέσεις. Η βασικότερη από τις προϋποθέσεις σχετίζεται με την πορεία εξόφλησης των «φεσιών» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης εκταμίευσε 800 εκατ. ευρώ στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προσθέσει άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα και να αποπληρώσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ελλάδα αναμένεται έως το τέλος του μήνα να λάβει τα 500 εκατ. ευρώ από την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και αμέσως θα πρέπει να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τον Απρίλιο να εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα σε κάθε 1 ευρώ που παρείχαν οι δανειστές για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έπρεπε η Ελλάδα να βάλει ακόμη 0,50 ευρώ από τον προϋπολογισμό. Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο πλέον ο κανόνας αυτός αλλάζει και έγινε 1 προς 1. Έτσι, το Δημόσιο θα πρέπει να προσθέσει άλλα 500 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ που θα λάβει από τον ESM για να αποπληρώσει συνολικά φέσια ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 40 ημερών.

Υπό την προϋπόθεση πως το EuroWorking Group θα πιστοποιήσει τον Απρίλιο πως αυτό το 1 δισ. ευρώ καταβλήθηκε κανονικά – και εφόσον πάνε καλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί- τότε θα εκταμιευθεί η δεύτερη υπό –δόση ύψους 1 δισ. ευρώ από τον ESM για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στην οποία θα προστεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό (συνολικά 2 δισ. ευρώ).

Με τον τρόπο αυτό μέσα σε 100 ημέρες (έως το τέλος Ιουνίου) θα πέσουν στην πραγματική οικονομία τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ