ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: «Πιστωτικά θετική» η εφαρμογή του IFRS 9 για τις ελληνικές τράπεζες

Moody’s: «Πιστωτικά θετική» η εφαρμογή του IFRS 9 για τις ελληνικές τράπεζες
ΑΠΕ- ΜΠΕ

«Πιστωτικά θετικές» χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες η Moody’s μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικών Αναφορών 9, του γνωστού IFRS 9.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των προβλέψεων κατά μέσο όρο 10%, αυξάνοντας την κάλυψη για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) περίπου στο 55% από 50% το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Οι επιπλέον προβλέψεις εκτιμά ότι θα βοηθήσουν τον κλάδο να μειώσει το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως 40% κατά την περίοδο 2017-2019, όπως είναι και η δέσμευση προς τον SSM.

Κατά τον οίκο, υψηλότερες προβλέψεις σημαίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα να πωληθούν NPEs στη δευτερογενή αγορά χωρίς ουσιώδεις απώλειες και θα διευκολύνουν δυνητικές διαγραφές NPEs σε υψηλά μοχλευμένους και μη βιώσιμους δανεισμένους.

Στη βάση αυτή θεωρεί πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν «κινδύνους εφαρμογής» στη μείωση των NPEs δεμένου ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον περιέχει προκλήσεις, αν και βελτιώνεται αλλά και επειδή η πλειονότητα της μείωσης των NPEs πρέπει να συμβεί φέτος και του χρόνου, σημειώνει ο οίκος. Ακόμα και να επιτευχθεί δε ο στόχος θα συνεχίσουν να έχουν ένα από υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων στην ΕΕ, μειώνοντας το ανοδικό περιθώριο στην ποιότητα πίστωσης και την αξιολόγηση.

Η Moody’s εκτιμά ότι η επίπτωση στο κεφάλαιο των τραπεζών από το IFRS9 ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά περίπου 300 μονάδες βάσης, κατά μέσο όρο, στην επόμενη πενταετία από ένα δείκτη CET1 περίπου 16,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Το άμεσο αντίκτυπο το 2018 θα περιοριστεί σε περίπου 15 μονάδες βάσης καθώς μόλις το 5% των επιπλέον προβλέψεων θα επηρεάσει το ρυθμιστικό κεφάλαιο. Με βάση τους κανόνες αυτό το 5% θα αυξηθεί σε 15% το 2019, 30% στο 2020, 50% στο 2021, 75% το 2022 και 100% στο 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ