ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα ενοίκια το χρόνο πάνε σε φόρους

Τέσσερα ενοίκια το χρόνο πάνε σε φόρους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EROKINISSI

Κάθε χρόνο οι φόροι πνίγουν τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, καθώς καλούνται να πληρώσουν στην εφορία φόρους που συνολικά μπορεί να φθάσουν μέχρι τέσσερα ενοίκια από αυτά που εισπράττουν από τους ενοικιαστές τους.

Ο φορολογικός κλοιός δεν περιορίζεται μόνο στον φόρο που επιβάλλεται στο εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την εκμίσθωση του ακινήτου τους με συντελεστές από 15% έως 45%. Στο ποσό του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να προστεθούν και ο ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, εάν η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισπράξει ενοίκια από τους ενοικιαστές μπορούν να γλιτώσουν από την πληρωμή του φόρου εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει εκδοθεί εις βάρος τού ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες έχουν τρόπο να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση και η λύση βρίσκεται στις δαπάνες επισκευής του ακινήτου. Όσοι πραγματοποίησαν το 2017 δαπάνες
επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή είχαν άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναγνωρίζεται και φέτος, αυτόματα κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, έκπτωση 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμισθώσεις ακινήτων ως συνολικό ποσό ετήσιων δαπανών.

Η έκπτωση εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών και υπολογίζεται αυτόματα επί του δηλωθέντος ακαθάριστου εισοδήματος, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, οπότε για την κατοχύρωση δεν απαιτείται η συμπλήρωση κάποιου ποσού στη φορολογική δήλωση ούτε η συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ