ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός ευρωβουλευτών για την πορεία της ΕΕ προς τις ευρωεκλογές του 2019

Προβληματισμός ευρωβουλευτών για την πορεία της ΕΕ προς τις ευρωεκλογές του 2019

Με μελανά χρώματα παρουσίασαν τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Έλληνες ευρωβουλευτές που μίλησαν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, με θέμα το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως οι πάντες προεξοφλούν πως η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια. Ενδεικτικά ανέφερε πως την πιστοληπτική γραμμή δεν τη συζητάει κανείς και πως η σχετική συζήτηση γίνεται μόνο στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το Eurogroup της 21η Ιουνίου είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, θα αποκρυσταλλώσει το αναπτυξιακό σχέδιο που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 21ης Απριλίου στη Σόφια, θα θέσει τις βάσεις για την ελάφρυνση χρέους και θα προσδιορίσει το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο ίδιος ανάφερε πως οι Ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου 2019 και πως στους 15 μήνες που μεσολαβούν έως τότε η Ελλάδα θα έχει ένα πρόγραμμα δικής της ιδιοκτησίας.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης εκτίμησε πως στις επόμενες ευρωεκλογές η ατζέντα θα είναι εθνική και δεν θα αφορά στο μέλλον της Ευρώπης.

«Είμαι απογοητευμένος για το γεγονός ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να πάθει ότι ο δεινόσαυρος. Δεν εκσυγχρονίστηκε και κινδυνεύει να εξαφανιστεί», τόνισε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην ΕΕ. «Ο εχθρός μας ειναι ένας ο λαϊκισμός που είναι η φυλλοξήρα για τις ρίζες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης είπε πως η κυβέρνηση επικαλείται την Πορτογαλία όταν μιλάει για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά το επίτευγμα της Πορτογαλίας πήγαν μια αύξηση του μισθού κατά 0,88 ευρώ την ημέρα. «Μιλάμε για δυο κουλούρια την ημέρα», είπε.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής είπε πως η ΕΕ 60 χρόνια μετά την ίδρυση της περνά μια πολύπλευρη κρίση και κυρίως μια κρίση δημοκρατίας. Ο ίδιος ανέφερε πως στο μέτωπο της οικονομίας λαμβάνονται «πανικόβλητα μέτρα» για την εμβάθυνση της ΟΝΕ. «Τα μέτρα που ελήφθησαν για τη θωράκιση του ευρώ έχουν διευρύνει τις ανισότητες στην Ευρώπη», τόνισε. Εστίασε δε στις υπερεξουσίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, λέγοντας πως η αφαίρεση εξουσιών από τα κράτη μέλη είναι ένας λόγος της ενίσχυσης της ακροδεξιάς.

Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς είπε πως κατά την πορεία προς τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρχει πολυφωνία και να μην φιμώνονται πολιτικά κόμματα μικρής ισχύος όπως συμβαίνει σήμερα. «Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών δεν θα ανεχτούμε δυσχερή μεταχείριση», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ