ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οφέλη για ΔΝΤ και ΕΚΤ από τη σχεδιαζόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Οφέλη για ΔΝΤ και ΕΚΤ από τη σχεδιαζόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
EPA/JULIEN WARNAND/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να είναι οι άμεσα ωφελημένοι από τις κινήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που δρομολογούν οι δανειστές.

Σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται ο ESM τα περίπου 27 δισ. ευρώ που θα μείνουν αδιάθετα από το ελληνικό πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν για τη διευθέτηση του χρέους.

Πηγές των Βρυξελλών επιβεβαιώνουν πως από τα 27 δισ. ευρώ τα 11 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία φέρουν υψηλό επιτόκιο.

Παρομοίως, 13 δισ. ευρώ από το ίδιο ποσό εξετάζεται να κατευθυνθούν για να εξοφληθούν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, τα γνωστά SMPs και ANFAs.

Με τον τρόπο αυτό και θα επέλθει μείωση χρέους και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα μειωθούν κατακόρυφα έως το 2023, με τη χώρα να μην έχει καμία ουσιαστική ανάγκη δανεισμού από τις αγορές για μια τουλάχιστον πενταετία.

Ειδικά για την εξόφληση των SMPs και ANFAs θα ληφθεί πρόνοια να αποπληρωθούν στην ονομαστική τους αξία και όχι σε χαμηλότερη προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα νομισματικής χρηματοδότησης της Ελλάδος κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Η πρόωρη αποπληρωμή των SMPs δεν θα ελαφρύνει μόνον το ελληνικό χρέος από δάνεια αυτά που φέρουν υψηλό επιτόκιο, αλλά θα καταστήσει άμεσα διαθέσιμα και τα κέρδη που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες από την απόκτηση τους σε τιμή υπό το άρτιο.

Πρόκειται για κέρδη που σύμφωνα με τον προγραμματισμό των θεσμών θα κατευθυνθούν σταδιακά έως το 2022 σε δημόσιες επενδύσεις και θα ενταχθούν στο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ