ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νουί: Αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις οι ελληνικές τράπεζες

Νουί: Αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις οι ελληνικές τράπεζες
SSM

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών, ανέφερε η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε απαντητική επιστολή της προς την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Στην επιστολή της υπογραμμίζει πως αν και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες είχαν το Δεκέμβριο του 2017 κατά μέσο όρο δείκτη βασικών κεφαλαίων (Common Equity Tier 1) 17,1%, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης να μειώσουν το πολύ υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs).

«Το απόθεμα NPEs των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε περίπου 50% των συνολικών δανείων τους και είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες της ευρωζώνης», σημειώνει η Ντανιέλ Νουί και προσθέτει πως όπως η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων ελληνικών σημαντικών ιδρυμάτων να υπάρξει ταχεία πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει στην ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις σχετικές προσπάθειές τους. Επιπλέον, επιτόπιοι έλεγχοι με επίκεντρο τη διαχείριση των NPE στα ιδρύματα αυτά έγιναν το 2017 ή είναι σε εξέλιξη σήμερα», ανέφερε σχετικά στην επιστολή.

Η Νουί επαναλαμβάνει ότι οι τέσσερις τράπεζες θα υποβληθούν στα ίδια stress test με τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης για το 2018 υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, αλλά το χρονοδιάγραμμα για τα ελληνικά ιδρύματα θα επιταχυνθεί και τα αποτελέσματά των τεστ αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής.

Για το διαθέσιμο δε ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επικεφαλής του SSM παρέπεμψε την Εύα Καϊλή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ