ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Μεσοπρόθεσμο

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Μεσοπρόθεσμο
EUROKINISSI

Λιγότερο από ένα μήνα έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταθέσει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η επεξηγηματική του έκθεση καταρτίζονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υποβάλλονται στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση το αργότερο μέχρι την 25η Απριλίου κάθε έτους.

Μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών δημοσιοποιεί, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και της επεξηγηματικής έκθεσης. Εν συνεχεία το Μεσοπρόθεσμο υποβάλλεται από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι το τέλος Μαΐου κάθε έτους.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα πρέπει να ψηφιστεί έως το Μάιο είναι ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα εκπνέει η προθεσμία που είχε δοθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα υπουργεία και στους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να υποβάλουν τα στοιχεία τους για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Συγκεκριμένα υπουργεία και φορείς έπρεπε να αποστείλουν στο ΓΛΚ αναλυτικά στοιχεία που θα εμπεριέχουν την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2016-2017), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για το τρέχον έτος (2018), το 2019 και τα έτη 2020-2022.

Να σημειωθεί πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 θα προβλέπει για εφέτος ανάπτυξη 2,3%, ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και ανάπτυξη 1,8% από το 2020 έως το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ