ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια και χαμηλή κερδοφορία αποδυναμώνουν τις ελληνικές τράπεζες

«Κόκκινα» δάνεια και χαμηλή κερδοφορία αποδυναμώνουν τις ελληνικές τράπεζες
SSM

Περίπου 1 στα 8 μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ευρωζώνη ανήκει σε ελληνική τράπεζα. Αυτή η πραγματικότητα που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει το πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και δεσμεύουν πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο αποδοτικά.

Δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη ζώνη του ευρώ ανέρχονται σε περίπου 800 δισ. ευρώ και εξ αυτών τα 100 δισ. ευρώ είναι δάνεια των ελληνικών τραπεζών είναι εύλογο γιατί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ανησυχεί τόσο πολύ για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αλλά τα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι ο μόνος βραχνάς. Και η κερδοφορία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως και για τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να μην έχουν αρκετά έσοδα ώστε να καλύπτουν το κόστος κεφαλαίου τους και αυτή η θέση δεν είναι διατηρήσιμη μακροχρόνια.

Οι μη κερδοφόρες τράπεζες δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και να συσσωρεύσουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, κάτι που προβληματίζει τις εποπτικές αρχές.

Για το λόγο αυτό και ο SSM δίνει βάρος στην ικανότητα της διοίκησης κάθε τράπεζας να ορίσει μια πορεία προς την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων κερδοφορίας, με ορθές διαδικασίες και χρηστή διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνου.

Για τις ελληνικές τράπεζες περισσότερο από το ήμισυ των λειτουργικών εσόδων αποτελείται από τα έσοδα από τόκους. Δεδομένου ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, αυτό είναι κάτι που τις αποδυναμώνει. Αλλά τα έσοδα τους από αμοιβές και προμήθειες δεν αποτελούν εναλλακτική.

Για αυτό ο SSM δίνει βάρος στην περικοπή του κόστους, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι τράπεζες δεν πρέπει να εφαρμόσουν περικοπές σε λάθος τομείς, όπως π.χ. να μειώσουν το προσωπικό σε τομείς όπως η διαχείριση κινδύνων ή να εξοικονομήσουν κόστος σε συστήματα πληροφορικής;

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα βοηθήσει να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών σε μια ενδεχόμενη μελλοντική επιδείνωση και θα αναδείξει περαιτέρω τις αδυναμίες, αλλά και τα πλεονεκτήματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ