ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παλαιές κατοικίες μέχρι 100 τετραγωνικά προτιμούν οι αγοραστές

Παλαιές κατοικίες μέχρι 100 τετραγωνικά προτιμούν οι αγοραστές
EUROKINISSI

Η κτηματαγορά, έπειτα από μια δεκαετία κατάρρευσης, αρχίζει να εμφανίζει δειλά σημάδια ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/ΜΑΧ, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν κατά μέσο όρο οριακή αύξηση της τάξεως του 1%, αποδεικνύοντας ότι οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς εξελίσσονται σταδιακά σε αυξητικές.

Παλαιές κατοικίες και μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα προτιμούν οι αγοραστές. Έξι στις δέκα κατοικίες που πωλήθηκαν το 2017 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και πάνω από τις μισές στη Θεσσαλονίκη ήταν παλαιές άνω των 25 ετών και μεσαίας επιφάνειας 70 - 110 τετραγωνικών μέτρων. Στα αζήτητα βρίσκονται νεόδμητα ακίνητα άνω των 150 τ.μ., καθώς οι τιμές πώλησής τους παραμένουν υψηλές και αποτρέπουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Σε ολόκληρη την επικράτεια, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των παλαιών ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 1,1%, ενώ των νέων ακινήτων κατά 1%. Περίπου το 93% των πωληθέντων ακινήτων αφορούσε κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/ μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 3% και το 4% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ρόλο στην πορεία της αγοράς ακινήτων αναμένεται να παίξει και η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές ανάλογα με το πόσο και το πού θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, θα επηρεάσουν την τοπική αλλά και τη συνολική κτηματαγορά διαμορφώνοντας νέες τάσεις ανάλογα τα ποσοστά αναπροσαρμογής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ