ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι

Φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι
ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ/EUROKINISSI

Φθηνότερο κατά 5% ή 2,79 ευρώ σε σχέση με το 2017 θα είναι εφέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Συνολικά το μέσο «καλάθι» προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού για 2018 υπολογίζεται στα 55,74 ευρώ και παρουσιάζει μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2017, όταν και είχε διαμορφωθεί σε 58,53 ευρώ.

Η μείωση αυτή είναι κατά το ΙΕΛΚΑ οφείλεται σε τρεις προϊοντικές ομάδες:

  • Στα οπωροκηπευτικά, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή, οι πατάτες (-29%), οι ντομάτες (-24%) και τα μαρούλια (- 7%) ως αποτέλεσμα και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
  • Σε προϊόντα με πολλές και έντονες προωθητικές ενέργειες όπως το αλεύρι με νέα σημαντική μείωση (-12%), η μουστάρδα (-11%) και τα αναψυκτικά (-7%).
  • Προϊόντα με αύξηση στην έμμεση φορολογία που εμφανίζουν διόρθωση μετά από προηγούμενες αυξήσεις όπως το κρασί και η μπύρες με μείωση κατά 9% και 5% αντίστοιχα και το τσουρέκι (-12%).

Η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στις ίδιες τιμές περίπου με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2017 κατά -1% στα 5,90 ευρώ ανά κιλό και η τιμή του Κατσικιού κατά -1% στα 6,75 ευρώ ανά κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν εμπεριέχουν τις προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ