ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Η πρόταση μας για Αμύνταιο η μόνη βιώσιμη

Μυτιληναίος: Η πρόταση μας για Αμύνταιο η μόνη βιώσιμη
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Την ορθότητα της πρότασης που έχει καταθέσει ο Όμιλος Μυτιληναίος στη ΔΕΗ για τη λιγνιτική μονάδα στο Αμύνταιο υπερασπίστηκε ο επικεφαλής του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων σε αναλυτές.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή αγορά είπε ότι αναμένονται μεγάλες αλλαγές. Σχετικά με το Αμύνταιο και την πρόταση που έχει καταθέσει, σημείωσε πως είναι η μόνη που έχει ουσιαστικό νόημα και μπορεί να σώσει το εργοστάσιο, καθώς οι αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει η πρόταση, είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. «Οι άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, προτείνουν κάτι άλλο, δηλαδή να πωλείται η ενέργεια στην αγορά. Αυτό δεν είναι εφικτό αφενός εξαιτίας των υψηλών τιμών των ρύπων και αφετέρου γιατί επηρεάζεται ουσιαστικά ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων», ανέφερε.

Επικεντρώνοντας στη λιανική αγορά ρεύματος, χαρακτήρισε «στάσιμη» την απελευθέρωση. «Τα μερίδια των ιδιωτών έχουν κολλήσει, ενώ η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές, υπερασπίζεται το πελατολόγιό της πληρώνοντας τόσο αυξημένα δικαιώματα ρύπων, όσο και την έκπτωση 15%», είπε και επανέλαβε ότι όλη η αγορά πρέπει να στηρίξει τη ΔΕΗ. Για το μερίδιο της Protergia, είπε ότι δεν σχεδιάζουν κινήσεις πυροτεχνήματα, αλλά μία σταθερή στρατηγική που θα εδραιώσει την εταιρεία μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι το θέμα των CO2 θα είναι τροχοπέδη για το λιγνίτη στο άμεσο μέλλον, αλλά και για όσους επιμείνουν σε αυτό το καύσιμο. «Το φυσικό αέριο θα γίνει το βασικό συμπληρωματικό καύσιμο δίπλα στις ΑΠΕ», τόνισε. Στο σημείο αυτό εστίασε στην νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου του Ομίλου με καύσιμο το φυσικό αέριο που έχει ήδη ανακοινωθεί, την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις για τις αδειοδοτήσεις.

Για τη νέα επένδυση αλουμίνας επανέλαβε τη πίστη του στις προοπτικές της μονάδας, ωστόσο τόνισε ότι πρόκειται για μία μεγάλη, αλλά και περίπλοκη επένδυση.

Σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει εμπορικός πόλεμος, αλλά και αν θα επηρεαστούν οι τιμές του αλουμινίου, τόνισε πως το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι οι δασμοί των ΗΠΑ, αλλά η κινεζική παραγωγή αλουμινίου, καθώς αυτή εν τέλει θα καθορίσει τις τιμές. «Η Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει κάνει hedging για το σύνολο της παραγωγής του», ανέφερε σχετικά.

Για την ΜΕΤΚΑ τόνισε πως ο τρόπος που ο κλάδος δραστηριοποιείται αλλάζει παγκοσμίως και πλέον μελετά, κατασκευάζει, χρηματοδοτεί και λειτουργεί project αντί για να παραδίδει έργα με το κλειδί στο χέρι. Όπως απεκάλυψε η ΜΕΤΚΑ εξετάζει έργα στην Βόρεια και Δυτική Αφρική, ενώ η εταιρεία θα συμμετάσχει και σε έργα στην Ελλάδα.

Τέλος, σχετικά με το μέρισμα δήλωσε πως η προηγούμενη δομή της εταιρείας συμμετοχών δεν επέτρεπε τη διανομή μερίσματος, με τη νέα όμως δομή και την συνεπακόλουθη υψηλή κερδοφορία, η εταιρεία θα επανέλθει στα μερίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ