ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού

Επισκόπηση δαπανών στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Πολιτικές εξοικονόμησης πόρων στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού και Αθλητισμού με σκοπό τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα με τρόπο διατηρήσιμο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη συστάθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ειδικές ομάδες που θα αναλάβουν την επισκόπηση των δαπανών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του υπουργείου και Αθλητισμού με σκοπό αφενός να εντοπίσουν δαπάνες μειωμένης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και αφετέρου να δημιουργήσουν δείκτες παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των δύο υπουργείων.

Οι επιτροπές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις δαπάνες των δύο υπουργείων έως το Μάιο με σκοπό την έγκρισή τους από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Πρέπει να σημειωθεί πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέσω της επισκόπησης δαπανών (spending review) διασφάλισε στον προϋπολογισμό του 2018 περίπου 260 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν μια σειρά στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως η ενίσχυση των χορηγούμενων οικογενειακών επιδομάτων, των σχολικών γευμάτων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Η επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, «πατέρας» της οποίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς αυτός την εισηγήθηκε και την εφάρμοσε, δεν αποτελεί μια εφάπαξ άσκηση εξοικονόμησης πόρων.

Με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών συστάθηκε στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η Διεύθυνση Αξιολόγησης Δράσεων Γενικής Κυβέρνησης, με κύριο στόχο τη διαρκή συγκριτική αξιολόγηση κάθε δαπάνης της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε οι διατιθέμενοι δημόσιοι πόροι να έχουν υψηλή και μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Στη βάση αυτή η Διεύθυνση Αξιολόγησης Δράσεων Γενικής Κυβέρνησης έχει αναλάβει την ευθύνη για τον ετήσιο προγραμματισμό των επισκοπήσεων δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, την επεξεργασία των στοιχείων δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς εντοπισμό περιοχών προς επισκόπηση, καθώς και την οργάνωση των επισκοπήσεων και το συντονισμό των φορέων για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος επισκοπήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ