ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψαλιδόπουλος: Οι πολιτικές ελίτ στην Ελλάδα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις

Ψαλιδόπουλος: Οι πολιτικές ελίτ στην Ελλάδα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις
CNN Greece

Την άποψη πως οι ελληνικές πολιτικές ελίτ αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις και καθυστέρησαν την ανάκαμψη της χώρας, αλλά και ότι οι δανειστές επέβαλαν πολιτικές λιτότητας υποτιμώντας το υφεσιακό του αποτέλεσμα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την ελληνική κρίση στην Ουάσιγκτον.

Τοποθετούμενος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Elliott School of International Affairs στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον με συντονιστή τον Χάρη Μυλωνά, καθηγητή πολιτικής επιστήμης στην εν λόγω σχολή, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ υποστήριξε πως οι ελληνικές πολιτικές ελίτ αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που είχε αρνητική συμβολή στην ταχύτητα ανάταξης της οικονομίας.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν δίστασε να πει πως πλήθος προβλημάτων ανέκυψαν και από τους λάθους υπολογισμούς και τις εσφαλμένες επιλογές των δανειστών.

Όπως ανέφερε, μεταξύ 2010 και 2012 επιβλήθηκαν 12 κύκλοι περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και επιπρόσθετα αυξήσεις φόρων που οδήγησαν σε δημοσιονομική εξυγίανση ρεκόρ, εκτινάσσοντας ωστόσο τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. «Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής υποτιμήθηκε», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ξεκαθάρισε πως και η απόφαση του Ταμείου για την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος με την Ελλάδα θα γίνει στη βάση των δύο κριτηρίων που θέτει παγίως το Ταμείο, δηλαδή της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης του χρέους και δεν μπορεί να υπαγορευτεί από τις ΗΠΑ ή από οποιονδήποτε άλλον.

Τέλος, υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει καμία αντίρρηση του ΔΝΤ στα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών που διεξάγει αυτή την περίοδο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ. «Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής δεν θα γίνουν δεκτά από το ΔΝΤ», είπε ο κ. Ψαλιδόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ