ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν στις 27 Απριλίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς την εφορία

Ξεκινούν στις 27 Απριλίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς την εφορία
PIXABAY

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ θα εκκινήσουν στις 27 Απριλίου.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, κ.α., εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα δεν θα είναι πλέον η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε χαμηλές τιμές αφού η κατάρρευση της κτηματαγοράς και της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης έχει προσγειώσει τις τιμές των ακινήτων και ειδικά των παλαιών κατοικιών άνω των 20 ετών.

Τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο ήταν περιορισμένοι. Το 2016 έγιναν 11 και άλλοι 9 το 2017. Αυτό τώρα αλλάζει. Οι πρώτοι 12 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Παρασκευή 27 Απριλίου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακίνητα όλων των ειδών από κατοικίες, γραφεία, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα. Μέχρι και ακίνητα ιδιοκτησίας του Λάκη Γαβαλά. Ακόμη τρεις πλειστηριασμοί έχουν ανακοινωθεί για τις 16 Μαΐου ενώ κάθε βδομάδα η λίστα θα μεγαλώνει.

Άλλωστε οι φορολογικές Αρχές έχουν από πέρυσι έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που δεν εκτελέστηκαν. Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες αφού και οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να τρέξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία.

Για να εισπραχθούν απλήρωτοι φόροι και απλήρωτες εισφορές θα εκποιούνται τα πάντα από κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής μέχρι έργα τέχνης και κοσμήματα αξίας.

Τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων θα διενεργούν από το γραφείο τους οι συμβολαιογράφοι που έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Θα διενεργούνται τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα.

Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου που θα εκποιούνται είναι η εμπορική αξία, η οποία θα προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα των οφειλετών θα εκποιούνται σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από τις εμπορικές. Εφόσον γίνουν δυο πλειστηριασμοί και δεν βρεθούν αγοραστές, δηλαδή κηρυχθούν άγονοι, τα ακίνητα θα εκποιούνται σε τιμές πιο κάτω ακόμα και από την τρέχουσα αγοραία αξία.

Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι Εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς, εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Αρά τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο Δημόσιο μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος έχει έννομο συμφέρον. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να το προκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών να εκπλειστηριάζει όσο όσο τα ακίνητα, ούτε να το ζητήσει ο ίδιος ο οφειλέτης σε περίπτωση που θα ήθελε έτσι να πληρώσει και να γλιτώσει τα χειρότερα, αλλά μπορεί και ο οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον (π.χ. ένας τρίτος ιδιώτης που θέλει να πληρωθεί) να ζητήσει και να πετύχει να βγει το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται από το Δημόσιο σε κατώτερη τιμή και από την εμπορική ακόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ