ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τριπλό χαράτσι» για συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα

«Τριπλό χαράτσι» για συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μειώσεις συντάξεων έως 60% θα υποστούν οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των υπόλοιπων Ταμείων – πλην του πρώην ΟΓΑ - που εισπράττουν εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 4.923,12 ευρώ το χρόνο.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι που θα δηλώσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι απέκτησαν το 2017 αγροτικό εισόδημα, π.χ. από πώληση ελαιολάδου, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς θα πληρώσουν «τριπλό χαράτσι».

Συγκεκριμένα, θα δουν τη σύνταξή τους, κύρια και επικουρική, να περικόπτεται δραματικά κατά 60%, θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ περίπου 22% στο εισόδημα που απέκτησαν το 2017 από την αγροτική δραστηριότητα και θα πληρώσουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος χωρίς να δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος, καθώς δεν θεωρούνται κατ΄επάγγελμα αγρότες.

Τα εισοδήματα από την αγροτική τους δραστηριότητα θα προστεθούν στο εισόδημα από τις συντάξεις, αλλά το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί μόνο στο τμήμα που αφορά τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο ενώ στην περίπτωση που το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης!

Δεν θα πληρώσουν το τριπλό χαράτσι οι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 και την ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου και αποκτούν ετήσιο εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, το οποίο δεν ξεπερνά τα 4.923,12 ευρώ, αλλά και οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.λπ, όλων δηλαδή των πρώην Ταμείων κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, οι οποίοι ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν ήδη καταθέσει αίτηση έως και 12 Μαΐου 2016, οι οποίοι έχουν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, δεν ήταν υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην ΟΓΑ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 και εξακολουθούν να μην είναι υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ από 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εξαιρούνται από τον «κόφτη» του 60%, λόγω του ότι το μοντέλο «εθνικής-ανταποδοτικής» σύνταξης που επεκτάθηκε και στις παροχές του ΟΓΑ θα αγγίξει τα επίπεδα του 60% μετά το 2024, γεγονός που όμως δεν ισχύει για τις λοιπές κατηγορίες των συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024 μπορούν κανονικά να ασκούν αγροτικές ενασχολήσεις και να εισπράττουν εισόδημα ή και να διεκδικούν επιδοτήσεις, χωρίς να απειλούνται από ένα μαχαίρι 60% στη σύνταξή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ