ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκολότερη αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση ρύθμισης

Ευκολότερη αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση ρύθμισης
ΑΠΕ -ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας

Το σκηνικό των καθημερινών επιδρομών σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία ασκεί μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και πληροφορίες αναφέρουν πως ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναζήτηση πιο ήπιων μέτρων.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι συζητήσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο που θα ορίζει ότι εφόσον οι φορολογούμενοι προχωρούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα παίρνουν μια «ανάσα» έναντι των δεσμευμένων τραπεζικών τους λογαριασμών. Πρακτικά η συζήτηση αφορά σε ευκολότερη αποδέσμευση, υπό προϋποθέσεις ρύθμισης οφειλών, των τραπεζικών λογαριασμών.

Το ισχύον καθεστώς αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι έχουν μπει στο μάτι της εφορίας είναι περίπλοκο, ενώ από την ώρα που θα φτάσει ένα κατασχετήριο στην τράπεζα έως την ώρα που θα αποδοθεί στην εφορία το ποσό που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να μεσολαβήσει ακόμα και διάστημα ενός έτους.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων (όπως είναι οι τράπεζες) μπορεί να γίνει είτε εφόσον εξοφληθεί πλήρως το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο είτε εφόσον ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Στην περίπτωση ρύθμισης όμως, για το ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού θα πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Ορίζεται για παράδειγμα ότι εφόσον υπάρξει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη, η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής.

Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά καθιστώντας πρακτικά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαδικασία ξεκλειδώματος ενός τραπεζικού λογαριασμού που έχει πέσει στα χέρια της εφορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ