ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανεμφάνιση αγοραστών στα ελληνικά ομόλογα

Επανεμφάνιση αγοραστών στα ελληνικά ομόλογα
Reuters

Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αμβλυνθεί αισθητά τις τελευταίες ημέρες. Στους δεκαετείς τίτλους οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει στο 4,099%, έναντι 4,4% την προηγούμενη Πέμπτη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διεθνώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και στρέφονται στα κρατικά ομόλογα. Σε ένα βαθμό σχετίζεται και στις διαρροές στο διεθνή Τύπο των σχεδίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το Δημόσιο πάντως σε αυτή τη φάση δημιουργεί μαξιλάρι ασφαλείας με κυρίαρχο συστατικό την άντληση ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να παρατηρεί από απόσταση ασφαλείας την πορεία των αγορών.

Στο τέλος Φεβρουαρίου τα ρέπος, τα δανεικά δηλαδή που αντλεί από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης το υπουργείο Οικονομικών, είχαν αγγίξει τα 21 δισ. ευρώ.

Επί του παρόντος τα σχέδια δύο εκδόσεων τριετών και δεκαετών ομολόγων έως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του ESM έχουν μπει στο συρτάρι.

Σημειώνεται πως μετά την έκδοση επταετών ομολόγων τον Φεβρουάριο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία πέφτοντας θύμα της αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Πριν την έκδοση των επταετών το σχέδιο προέβλεπε δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, με τους πλέον αισιόδοξους να μην αποκλείουν ακόμα και έκδοση ομολόγων διάρκειας μεγαλύτερης της δεκαετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ