ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός χρονοδιαγράμματος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Εκτός χρονοδιαγράμματος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
EUROKINISSI

Καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μιας σειράς επιχειρήσεων, οι οποίες μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο να δηλώνει πως το διάστημα έως τον Ιούνιο είναι αρκετά κρίσιμο καθώς ουσιαστικά θα αποτυπώσει σε έναν σημαντικό βαθμό και την επιτευξιμότητα εισπράξεων 2 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία την κρισιμότητα των αποκρατικοποιήσεων συνδέοντας ευθέως την πρόοδο στο πρόγραμμα με τη διευθέτηση του χρέους.

Με συνέντευξή του στο Reuters, o Άρης Ξενόφος σημειώνει τις καθυστερήσεις στη διαδικασία εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εκτιμά ότι είναι πιο ρεαλιστικό το σενάριο ολοκλήρωσης της παραχώρησης του Ελληνικού «προς το τέλος του έτους» έναντι του Ιουνίου που προβλέπει το Μνημόνιο και δηλώνει πως οι διαγωνισμοί για το 17% της ΔΕΗ και τη διάθεση μειοψηφικών πακέτων μετοχών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα προκηρυχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο μέτωπο των ΕΛΠΕ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης έχει κοινοποιήσει στην κυβέρνηση την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση αυτή, εκφράζοντας τη διαφωνία του απέναντι στο εγχείρημα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ. Δεν αποκλείεται τη θέση του να αναλάβει ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός.

Ο διαγωνισμός της πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου 20,5% και του 30,47% της Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση), όπως αναφέρουν πηγές, θα είναι κοινός για τα δύο μερίδια των μετόχων και θα πραγματοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να διεξάγεται με ρυθμούς ταχείς, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες. Η προκήρυξή του αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του μήνα, ενώ στόχος είναι έως τον Νοέμβριο του 2018 να έχει ολοκληρωθεί με την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα έχει και το μάνατζμεντ στην εταιρεία. Ουσιαστικά οι δύο σημερινοί μέτοχοι θα διατηρήσουν ποσοστά από 15% ο καθένας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου και ομίλου Λάτση για την κατάληξη σε συμφωνία πώλησης των μετοχών τους είχαν αρχίσει εδώ και περίπου δύο μήνες. Ο ιδιώτης μεγαλομέτοχος που ελέγχει σήμερα το 45,47% φέρεται να επιδίωκε την περαιτέρω μείωση του μεριδίου του στα ΕΛΠΕ. Συνεπώς, βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία με την ανάγκη πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να διαθέσει και δικό του μερίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ