ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναρτώνται σταδιακά από το πρωί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ

Αναρτώνται σταδιακά από το πρωί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ

Αναρτώνται σταδιακά από το πρωί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, με τους φορολογουμένους να έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες από 10 ημέρες για να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου.

Με το μήνυμα «Σταδιακή ανάρτηση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και αποφάσεων χορήγησης έκπτωσης ή μείωσης του φόρου. Διαδικασία σε εξέλιξη» υποδέχεται σήμερα τους φορολογουμένους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Για να αποκτήσει πρόσβαση στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, με τους κωδικούς του και στη συνέχεια αφού επιλέξει την «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» να δει το φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Καθώς τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αφορούν σε 6 εκατομμύρια φορολογούμενους, η ανάρτηση τους γίνεται σταδιακά για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα. Έτσι, κάποιος που στις 9 το πρωί δεν βρήκε το εκκαθαριστικό του στο Taxis, στις 12 το μεσημέρι πρέπει να εισέλθει εκ νέου για να δει εάν αναρτήθηκε. Αν όχι θα πρέπει να προσπαθήσει ξανά το απόγευμα.

Οι φορολογούμενοι τα εκκαθαριστικά των οποίων έχουν φορτωθεί στο Taxis μπορούν μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» να πληροφορηθούν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους. Πρέπει να σημειωθεί πως ο εφετινός ΕΝΦΙΑ είναι ακριβώς ο ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Ωστόσο, η δόση εμφανίζεται αυξημένη διότι ο φόρος πρέπει εφέτος να πληρωθεί να πέντε και όχι σε έξι δόσεις όπως πέρυσι.

Το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή. Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Σε κάθε περίπτωση η εξόφληση της πρώτης δόσης του φόρου πρέπει να γίνει έως τις 30 Οκτωβρίου, καθώς εάν γίνει αργότερα ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ