ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας προβληματίζει τους θεσμούς

Η επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας προβληματίζει τους θεσμούς
Reuters

Η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας απασχολεί εντόνως τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς θεωρούν πως αποτελεί μια εν δυνάμει πηγή αδυναμίας για το πρόγραμμα.

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από μια νέα μεταναστευτική κρίση, δεδομένου ότι στην Τουρκία βρίσκονται σήμερα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Όπως αναφέρουν η αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι επιβαρύνει το κλίμα και δρα αποτρεπτικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Οι ίδιοι φοβούνται πως μια κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει και την εξέλιξη του τουριστικού ρεύματος οδηγώντας σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, μια και οι συμφωνίες με τους tour operators έχουν κλείσει εδώ και καιρό.

Το 2017, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,7% και διαμορφώθηκε στις 27,1 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 24,8 εκατομμύρια ταξιδιωτών το 2016.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 18,583 εκατομμύρια ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,9% σε σύγκριση με το 2016, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 13,6% και διαμορφώθηκε στις 8,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 10,4%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 5,3%.

Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα αυξήθηκε το 2017, κατά 17,2% (από 785 χιλ. σε 921 χιλ. τουρίστες), ενώ μικρή αύξηση της τάξεως του 4,6% παρουσίασε και το τουριστικό ρεύμα από Ελλάδα προς Τουρκία (595 χιλ. τουρίστες το 2017).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ