ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Φραγκίσκος Κουτεντάκης θέμα στην ολλανδική Βουλή

O Φραγκίσκος Κουτεντάκης θέμα στην ολλανδική Βουλή
HELEX

Την ολλανδική Βουλή απασχόλησε προ ημερών η τοποθέτηση τουΦραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής!

Η βουλευτής Τζανίν Χένες Πλάσχαρτ του κεντροδεξιού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε απηύθυνε μια σειρά ερωτήσεων στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, ζητώντας να πληροφορηθεί το κατά πόσο η τοποθέτηση ενός κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εγκυμονεί κινδύνους για την ανεξαρτησία του Γραφείου.

Η Ολλανδή βουλευτής ζήτησε αρχικά από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών να αποσαφηνίσει τη σημαντικότητα του ρόλου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στη διατήρηση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών. Ο Βόπκε Χούκστρα απάντησε πως το Γραφείο Προϋπολογισμού του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ένα από τα θεσμικά όργανα που παίζουν ρόλο στον έλεγχο των ελληνικών δημόσιων οικονομικών.

Ερωτηθείς για το εάν ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι απαραίτητος και κρίσιμος ο Ολλανδός υπουργός απάντησε τα εξής: «Για την εύρυθμη λειτουργία μιας Αρχής αρμόδιας για τον προϋπολογισμό, είναι πραγματικά σημαντικό να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα. Χωρίς ανεξαρτησία, δεν είναι εγγυημένη η καθαρή κρίση και η αποτελεσματικότητα του ρόλου της ως εγγυητή».

Η Τζανίν Χένες Πλάσχαρτ επέμεινε και ζήτησε να πληροφορηθεί το εάν ο διορισμός Κουτεντάκη ήταν σύμφωνος με τους ισχύοντες κανόνες και εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο Ολλανδός υπουργό Οικονομικών απάντησε πως υπεύθυνη για το διορισμό ήταν η ελληνική Βουλή και πως ο κ. Κουτεντάκης επελέγη μεταξύ δέκα υποψηφίων μετά από συνεδρίαση της αρμοδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Αυτή η συνεδρίαση της επιτροπής δεν ήταν δημόσια και δεν υπήρχαν διαθέσιμα πρακτικά», απάντησε ο Χούκστρα.

Η βουλευτής του κεντροδεξιού VVD ρώτησε ακολούθως σε ποιο βαθμό ο διορισμός του κ. Κουτεντάκη από το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απειλή για το ανεξάρτητο καθεστώς του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο Χούκστρα απάντησε πως ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης διατέλεσε προηγουμένως Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, προσέθεσε ωστόσο πως το γεγονός πως άτομα που έχουν εργαστεί για την κυβέρνηση και μεταβαίνουν σε ανεξάρτητες αρχές δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα στο νέο τους ρόλο.

Η Τζανίν Χένες Πλάσχαρτ ρώτησε τον Ολλανδό υπουργό για το εάν είναι διατεθειμένος να θέσει το θέμα Κουτεντάκη τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Βόπκε Χούκστρα απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως κατά το διορισμό του κ. Κουτεντάκη, δεν υπήρχε θέμα παραβίασης της εφαρμοστέας διαδικασίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα αποσκοπεί εν μέρει στο να δώσει τη δυνατότητα στις ανεξάρτητες αρχές να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ