ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Φεβρουάριο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Τον Φεβρουάριο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
Οι υπουργοί Οικονομικών Σαπέν, Στούμπ και Τσακαλώτος στο προηγούμενο Eurogroup REUTERS/Francois Lenoir

Η Ελλάδα και οι δανειστές της ενδέχεται να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος τον προσεχή Φεβρουάριο, ανοίγοντας τον δρόμο στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους προς την Αθήνα, όπως δήλωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος

"Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να δούμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Φεβρουάριο," είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια στιγμή αναγνώρισε ότι οι "δύσκολες συζητήσεις είναι μπροστά μας", κι οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και την φορολόγηση των αγροτών.

"Βρισκόμαστε μεταξύ αποφάσεων" είπε, αφού τα επόμενα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ η αποδέσμευση της δόσης του 1 δις, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα από την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Ελλάδα δεν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους, η δόση του 1 δις δεν θα "εξαφανιστεί" αλλά θα ενταχθεί στο Ταμείο του τρίτου προγράμματος, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα προκαλούσε "σοβαρά προβλήματα".

O αξιωματούχος της Eυρωζώνης δήλωσε ότι "τα καλά νέα" είναι ότι τα 10 δις ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες επαρκούν για την ανακεφαλαιοποιησή τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δύο εκ των συστημικών τραπεζών της Ελλάδος δεν χρειάστηκαν κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σε γενικές γραμμές, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου θα είναι σύντομη και "δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα". Όπως είπε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ