ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση λειτουργίας του ΤΧΣ

Νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση λειτουργίας του ΤΧΣ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει καταστεί κέντρο διερχομένων και τα στελέχη του «αλλάζουν σαν τα πουκάμισα», οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στο να μειώσει τον αριθμό των μελών του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου σε επτά από εννέα.

Στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή το υπουργείο συμπεριλήφθη σχετική διάταξη που προβλέπει πως ο αριθμός των μελών του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου μειώνεται κατά δύο. Με τον τρόπο, αυτό επέρχεται αφενός εξοικονόμηση 72.000 ευρώ ετησίως, αλλά κυρίως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της αναζήτησης στελεχών για τις κενές θέσεις.

Με την ίδια διάταξη ξεκαθαρίζεται πως στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορεί να είναι μέλος στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ή στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, εκτός εάν έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο Μνημόνιο σχεδιάστηκε η αρχική δομή διακυβέρνησης του ΤΧΣ, η οποία, ωστόσο, δεν εξασφάλιζε αυξημένη ανεξαρτησία από τις Αρχές. Παρά τον όρο που περιλαμβανόταν στο δεύτερο Μνημόνιο, βάσει του οποίου το ΤΧΣ έπρεπε να έχει διοικητική δομή δύο επιπέδων (απαρτιζόμενη από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή), τα προβλήματα ανεξαρτησίας δεν επιλύθηκαν.

Της αδυναμίας αυτής επελήφθη το τρίτο πρόγραμμα, με την έμφαση που δόθηκε για πρώτη φορά στη διαδικασία επιλογής των ανώτατων στελεχών του ΤΧΣ. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα γίνονται τροποποιήσεις στο νόμο του ΤΧΣ για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διακυβέρνηση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ