ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος, προαπαιτούμενα και αναπτυξιακό σχέδιο στο σημερινό EuroWorking Group

Χρέος, προαπαιτούμενα και αναπτυξιακό σχέδιο στο σημερινό EuroWorking Group
Reuters

Στο σημερινό EuroWorking Group θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα για την Ελλάδα, ήτοι τα μέτρα για το χρέος, η εποπτεία μετά το Μνημόνιο, αλλά κυρίως η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Οι εκκρεμότητες που έχει η ελληνική πλευρά είναι πολλές και σημαντικές, με βασικότερες τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς από τα 88 έχουν ολοκληρωθεί τα 12.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις οι οποίες διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες μέσω του γερμανικού Τύπου ήρθαν να υπενθυμίσουν την απροθυμία των θεσμών να δώσουν βαθιά ανάσα στην Ελλάδα.

Ο ESM, ο οποίος κρατάει τα κλειδιά του ελληνικού χρέους, φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν 1,5% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι χαμηλότερος από το 3,25%. Η Γαλλία από την πλευρά της έχει κατεβάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πρόταση η οποία ισοδυναμεί με ελάφρυνση χρέους 18 δισ. ευρώ. Με ανάπτυξη κάτω από το 2,8% η Ελλάδα θα σταματά να αποπληρώνει δάνεια, με ανάπτυξη μεταξύ 3,4% και 2,8% θα πληρώνει λιγότερα, με ανάπτυξη πάνω από 3,5% (πάντα σε ονομαστικούς όρους) θα πληρώνει κανονικά, ενώ παράλληλα θα τρέχουν μέτρα επέκτασης των ωριμάσεων και της περιόδου χάριτος.

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group είναι πιθανόν να βρεθεί και το μεγάλο κεφάλαιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, το οποίο, αν και δεν έχει ακόμη ανοίξει δημοσίως, παρασκηνιακά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει.

Η Αθήνα έχει υποβάλει στους θεσμούς ένα προσχέδιο του «ολιστικού», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, αναπτυξιακού σχεδίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη καταγράφονται οι πρώτες διαφωνίες από τους δανειστές σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το εργασιακό (κατώτατος μισθός, συλλογικές διαπραγματεύσεις) και το φορολογικό (ελαφρύνσεις). Στα μέτρα αυτά οι δανειστές βλέπουν εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα που είναι αντίθετες με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης ζητούν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ