ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Λαγκάρντ σε Κίνα να μη χρηματοδοτεί υπερχρεωμένες χώρες

Προειδοποίηση Λαγκάρντ σε Κίνα να μη χρηματοδοτεί υπερχρεωμένες χώρες
REUTERS/Hannibal Hanschke

Προειδοποίηση πως η Κίνα πρέπει να αποφύγει τη χρηματοδότηση μη αναγκαίων και μη βιώσιμων έργων σε χώρες με μεγάλο χρέος, απεύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Πεκίνο.

Η προειδοποίηση σχετίζεται με το «Belt and Road Initiative», το σύγχρονο δρόμο του μεταξιού του Πεκίνου, ήτοι την αναπτυξιακή πρωτοβουλία-κλειδί που στοχεύει στην παροχή από την Κίνα χρηματοδότησης ανάπτυξης και υποδομών σε περισσότερες από 70 χώρες, ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων ετησίως.

«Στις χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι ήδη υψηλό, η προσεκτική διαχείριση υπό οικονομικούς όρους είναι κριτικής σημασίας», ανέφερε η Λαγκάρντ από το βήμα συνεδρίου.

Κάποιες δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, που διερωτώνται αν η αναπτυξιακή προσπάθεια αποκρύπτει τον σκοπό της Κίνας να κερδίσει επιρροή στην Ευρασία και την Αφρική.

Η Λαγκάρντ ανακοίνωσε την έναρξη ενός κοινού Κέντρου Ανάπτυξης ΔΝΤ-Κίνας (Capacity Development Centre) που θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των Κινέζων ειδικών στην ανάπτυξη, να εργαστούν στο εξωτερικό.

Η Κίνα έχει συμφωνήσει να συμβάλει με 50 εκατ. δολάρια στα επόμενα πέντε χρόνια, στις προσπάθειες του ΔΝΤ να εκπαιδεύσουν αξιωματούχους στην Κίνα και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, μέσω του Κέντρου Ανάπτυξης Ικανότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ