ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 45 δισ. ευρώ το έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα

Στα 45 δισ. ευρώ το έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα
EUROKINISSI

Έλλειμμα επενδύσεων ύψους 45 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, όπως τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, επισημαίνοντας πως απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό «big bang» για να καλυφθεί το έλλειμμα αυτό. Ο ΣΕΒ ζητεί ένταση των μεταρρυθμίσεων, τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σημειώνει πως χρειάζεται και πολιτική ομαλότητα.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Σύνδεσμος προχωρά σε αντιπαραβολή των μεταρρυθμιστικών επιδόσεων της χώρας, συγκρίνοντάς τες με τους αντίστοιχους μέσους δείκτες του ΟΟΣΑ. Όπως επισημαίνουν οι τεχνοκράτες του ΣΕΒ, στέλνοντας σαφές μήνυμα, σε αντίθεση με όσους θεωρούν ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η αλήθεια είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή.

Προφανώς αποδέκτες της παρατήρησης είναι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία προσπαθούν να συνδέσουν το τέλος του προγράμματος και με τις μεταρρυθμίσεις: «Η εύλογη μεταρρυθμιστική κόπωση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει τις επιδόσεις μας στο πεδίο αυτό μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», αναφέρουν.

Το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι σήμερα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα οι μισές επενδύσεις απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, οδηγώντας «σε απαξίωση τον παραγωγικό μας ιστό. Συγκρίνοντας τις επενδύσεις που γίνονταν το 2008 με αυτές του 2017 διαπιστώνουμε ότι λείπουν από την οικονομία περίπου 45 δισ. ευρώ.

«Για να ξαναμπούν αυτά τα χρήματα στην οικονομία και να υποστηρίξουν μια δυναμική ανάπτυξη των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων, απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό big bang που θα μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα», τονίζεται στο δελτίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ