ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΓ υπ. Εργασίας: Ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων με βάση εισοδηματικά κριτήρια

ΓΓ υπ. Εργασίας: Ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων με βάση εισοδηματικά κριτήρια
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Για ύπαρξη ενιαίου ποσοστού αναπλήρωσης συντάξεων ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Υπογράμμισε πάντως ότι ακόμα δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις και πως γίνεται επεξεργασία διαφόρων σεναρίων.

Ανέφερε στον Real FM ότι "κινούμαστε στην κατεύθυνση να διασφαλίσουμε, χωρίς να επέλθουν ουσιαστικές μεταβολές στο ασφαλιστικό σύστημα, τη μείωση των πόρων" ενώ ερωτηθείς για το πώς αυτή θα κατανεμηθεί και τι επίπτωση θα έχει στον συνταξιούχο τόνισε πως "για τον συνταξιούχο, δεν ξέρουμε αν θα έχει κάποια επίπτωση".

Και πρόσθεσε: "Εργαζόμαστε στο να μην έχει. Η κατεύθυνση είναι να μην προχωρήσουμε σε δωδέκατη μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων".

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο θα το επιτύχει αυτό η κυβέρνηση, απάντησε: "Γι’ αυτά παλεύουμε τώρα και όταν είμαστε έτοιμοι, με κάθε σεβασμό θα βγούμε και θα πούμε τις προτάσεις που έχουμε να καταθέσουμε στην κοινωνία".

Διευκρινιστική ανακοίνωση Νεφελούδη

"Επειδή γίνεται μια ανοίκεια σπέκουλα σε βάρος των όσων ανέφερα στον σταθμό Real FM σε σχέση, δήθεν, με εισοδηματικά κριτήρια για τον καθορισμό των συντάξεων, δηλώνω τα παρακάτω: 1. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο δεν υπεισέρχεται στον καθορισμό της Εθνικής Σύνταξης, η οποία δίδεται σε όλους ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ και 2. Ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται στην βάση τριών παραμέτρων μία εκ των οποίων θα είναι το ΕΝΙΑΙΟ, ΑΝΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ή ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ποσοστό αναπλήρωσης. Πού είναι η δήθεν βόμβα; Ας σταματήσουν οι έμποροι πανικού να σπερμολογούν για μια ακόμη φορά σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων".

Την ίδια ώρα ο Γ. Κατρούγκαλος έδωσε σε δισέλιδο έγγραφο τις βασικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή κάνοντας λόγο για "αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος" η οποία δεν θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις αλλά από τον εξορθολογισμό του.

Στο κείμενο που φέρει τον τίτλο: Γενικές Αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τον διάλογο στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, επισημαίνονται τα ακόλουθα σημεία:

1. Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών, με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

2. Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος. Οι συντάξεις, και ιδίως οι κύριες, θα πρέπει να προστατευτούν από νέες μειώσεις.

3. Η σύνταξη θα αποτελέσει το άθροισμα δυο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους.

4. Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με τη βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ούτως ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις και αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων στρωμάτων.

5. Πλήρης οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος, με σκοπό την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, την εξοικονόμηση πόρων και την καθιέρωση απλών και διαφανών κανόνων που θα επιτρέπουν γρήγορη έκδοση των συντάξεων:

6. Επικουρική σύνταξη: μοναδικός φορέας επικουρικής ασφάλισης το ΕΤΕΑ, υποκατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον κανόνα βιωσιμότητας.

7. Ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω της αξιοποίησης των διαθεσίμων των Ταμείων στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου, ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων και της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών

8. Βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ