ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιανουάριο θα αποφασίσει το ΔΝΤ για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα

Τον Ιανουάριο θα αποφασίσει το ΔΝΤ για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα
O εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις IMF

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσει τη χρηματοοικονομική εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης το νωρίτερο τον Ιανουάριο και αφού πρώτα αξιολογήσει τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ερωτηθείς σήμερα από την Ουάσιγκτον για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα αφιχθεί στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, το οποίο θα εξετάσει την εφαρμογή του δεύτερου σετ των προαπαιτούμενων.

Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο και προσέθεσε πως στα πλαίσια αυτής της αποστολής το Ταμείο θα διενεργήσει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Η εμπλοκή μας στο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε και είπε πως η «επιβίβαση» (on board) του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασισθεί τον Ιανουάριο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως με τον όρο επιβίβαση εννοεί τη χρηματοδοτική εμπλοκή, την οποία ωστόσο δεν προσδιόρισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις έδειξε πως το ΔΝΤ συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

«Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους αυτή είναι η θέση μας. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ειδικά για την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θέλησε να αναφέρει τη θέση του ΔΝΤ για το θέμα αυτό, ενώ κληθείς να σχολιάσει το θέμα του μη μισθολογικού κόστους ευρύτερα είπε πως εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα.

Ερωτηθείς για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες απώλειες στην κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε πως το ΔΝΤ το απασχολούν «οι πολιτικές και όχι οι πολιτικοί».

Τέλος, ερωτηθείς για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις τιμές στις οποίες έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου -και ειδικά για το εάν υπήρξε «ξεπούλημα» δεδομένου ότι χάθηκαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων- ο Ράις είπε πως το ΔΝΤ δεν μετείχε στις διαδικασίες σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση και πως ακόμα εξετάζει τα αποτελέσματα της διαδικασίας.