ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συσσωρευμένες αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα βλέπει το ΔΝΤ

Συσσωρευμένες αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα βλέπει το ΔΝΤ

Προειδοποιήσεις για τη «συσσώρευση» μεσοπρόθεσμων αδυναμιών που σχετίζονται με τα πολυετή χαμηλά επιτόκια απηύθυνε  σήμερα από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων του ΔΝΤ, Τομπίας Άντριαν, στο πλαίσιο της Εαρινής του Συνόδου του Ταμείου. Μάλιστα, υποστήριξε πως κάτω από ένα σοβαρό αρνητικό σενάριο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να καταστεί αρνητική σε τρία χρόνια από τώρα.

Ο Άντριαν τόνισε πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί και πως οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην άνοδο του δείκτη μεταβλητότητας VIX τον Φεβρουάριο και στην πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών λόγω των εντάσεων στην εμπορική πολιτική και είπε πως οι αδυναμίες που έχουν συγκεντρωθεί από την υιοθέτηση χαμηλών επιτοκίων επί σειρά ετών μπορεί να καταστήσουν «το δρόμο μπροστά ανώμαλο και να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη».

Ο Άντριαν συμπεριέλαβε στις αδυναμίες αυτές τις «φουσκωμένες» αποτιμήσεις σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τα επίπεδα δανεισμού των αναδυομένων αγορών και χωρών χαμηλού εισοδήματος, την παρεχόμενη ρευστότητα σε δολάρια σε τράπεζες εκτός ΗΠΑ που είναι ευάλωτες στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, αλλά και ζητήματα ασφαλείας που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων του ΔΝΤ προειδοποίησε πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ομαλοποιούν τη νομισματική πολιτική του σταδιακά και θα πρέπει να γνωστοποιούν σαφώς τις αποφάσεις τους.

Ανέφερε ακόμη πως οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις χρηματοοικονομικές αδυναμίες αναπτύσσοντας εργαλεία προληπτικής εποπτείας και ότι ειδικά οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα πρέπει να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο ανώτατος αξιωματούχους του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ