ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SZ: Οι δανειστές της Αθήνας εξετάζουν παράταση του προγράμματος

SZ: Οι δανειστές της Αθήνας εξετάζουν παράταση του προγράμματος
Reuters

Το ενδεχόμενο παράτασης του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας συζητούν οι δανειστές της Ελλάδας, ισχυρίζεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, o λόγος φέρεται να είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει οριστικά εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα -κάτι το οποίο εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους.

Την Παρασκευή, οι δανειστές συναντώνται για συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, που θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόδια στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σκοπός, όπως αναφέρεται, είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους.

Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία.

Το δημοσίευμα τονίζει, παράλληλα, ότι σε αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία.

Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ