ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Υπέρ ενός ισχυρού συνόλου δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους

Μοσκοβισί: Υπέρ ενός ισχυρού συνόλου δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους
REUTERS/Francois Lenoir

Στον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας την Πέμπτη στο Peterson Institute στην Ουάσιγκτον.

Περιγράφοντας τα βήματα για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ετοιμαστεί η Ελλάδα για την επομένη μέρα.

Για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ο Επίτροπος είπε πως όλοι οι εταίροι πρέπει να εργαστούν για την ομαλή ολοκλήρωση της. «Ελπίζω ότι η αποστολή των κλιμακίων των θεσμών στις αρχές του επόμενου μήνα θα φτάσει σε τεχνική συμφωνία, η οποία θα μπορεί να εγκριθεί από την Ευρωομάδα εντός του Μαΐου», είπε.

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, ανέφερε πως πρέπει να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την Ελλάδα. «Αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό», είπε.

Για το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε τα εξής:

Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική που ο σχεδιασμός και η ιδιοκτησία της θα είναι ελληνική. Η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει τώρα να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας.

Για την συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με ένα ισχυρό σύνολο δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας».

Σημείωσε δε πως αυτό θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Σόφιας την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ