ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σολτς: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα απαιτήσουν πολλές ακόμα εβδομάδες

Σολτς: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα απαιτήσουν πολλές ακόμα εβδομάδες
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Την εκτίμηση πως η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα είναι κοντά, αλλά και στη διευκρίνηση ότι η τελική λύση θα απαιτήσει να παρέλθουν κάποιες εβδομάδες, προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ερωτηθείς για το χρόνο αποκρυστάλλωσης της τελικής λύσης ο Όλαφ Σολτς ανέφερε πως η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στη Σόφια, την επόμενη εβδομάδα και πως θα απαιτηθεί χρόνος. «Θα απαιτηθούν πολλές ακόμα εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του Σολτς δεν συνάδει με τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα, ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ξεκαθάρισα πως ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων είναι περιορισμένος.

Σύμφωνα με Γερμανούς ανταποκριτές που μίλησαν στο CNN Greece, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί το ΔΝΤ να συμμετέχει κατά το δυνατόν στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και να έχει μάλιστα χρηματοδοτική συμμετοχή στην τελευταία δόση με 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγούν, με τον τρόπο αυτό η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εκπληρώσει μια υπόσχεση της παλιάς κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ «παραμένει επί του σκάφους» στη διάσωση της Ελλάδας. Εξηγούν δε πως εάν δεν γίνει αυτό, θα είναι δύσκολο να υπάρξει στην κυβέρνηση συνασπισμού μια πλειοψηφία για τη νέα ελάφρυνση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ