ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Σαββαΐδου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών

Συνάντηση Σαββαΐδου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών
H Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα έχει σήμερα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν όλα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που σχετίζονται με τη φορολογική διοίκηση και την προεργασία για τις αλλαγές στη φορολογία.

Μεταξύ άλλων η κ. Σαββαΐδου θα ενημερώσει για την πορεία είσπραξης φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος πολυτέλειας και ο φόρος εισοδήματος, καθώς και για τις διαδικασίες είσπραξης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο και το πως εξελίσσονται σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ειδική συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τη διαδικασία μεταβίβασης στη φορολογική διοίκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων, καθώς και του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ, η οποία βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των εταίρων για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και για τη βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων. Η κ. Σαββαΐδου αναμένεται να ενημερώσει για το πώς έχει εξελιχθεί η προετοιμασία στα ζητήματα αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και για τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, θέμα το οποίο όμως δεν είναι άμεσης υλοποίησης.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι θεσμοί είναι ενήμεροι για τις δικαστικές περιπέτειες της κ. Σαββαΐδου, ωστόσο έχει διαφανεί πως δεν επικροτούν την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει πρόωρα την παραίτηση της, πριν ξεκαθαρίσει η Δικαιοσύνη τι πραγματικά συμβαίνει.

Άλλωστε το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα συναντηθούν με την κ. Σαββαΐδου και σήμερα και αύριο, καταδεικνύει πως οι ίδιοι την θεωρούν ενεργή θεσμική τους συνομιλήτρια.

Στη βάση αυτή κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το προγραμματισμένο για σήμερα Euro Working Group ακυρώθηκε λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει με την επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Παράλληλα κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο φερόμενος ως αντικαταστάτης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Φραγκίσκος Κουτεντάκης θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, αναλαμβάνοντας τη θέση που έχει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ