ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με γαλλική τεχνογνωσία το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Με γαλλική τεχνογνωσία το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοντέλο της «ενεργής διαχείρισης των κρατικών συμμετοχών» που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία θέλει να εφαρμόσει στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή το ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου να δρομολογήσει τον ορισμό της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και να αποκρυσταλλώσει τη δομή του Ταμείου, τα περιουσιακά στοιχεία που αυτό θα διαχειρίζεται, αλλά και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που θα αποκτήσει το Ταμείο από την αξιοποίηση των συμμετοχών του.

Προκειμένου να βοηθηθεί το έργο της ελληνικής κυβέρνησης η γαλλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να δώσει τεχνογνωσία. Για το λόγο αυτό η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου, Γκλέν Κίμ βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να διαβουλευθούν με Γάλλους αξιωματούχους σχετικά με το νέο Ταμείο .

Το Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές Αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο (sovereign fund), με τελείως διαφορετική λειτουργία από το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι σε ορίζοντα 30ετίας να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου κ.λπ.).

Προ ημερών το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής οριστικοποίησε το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων σχετικά με την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς την επομένη εβδομάδα. Οι θέσεις αυτές αναμένεται να εμπλουτισθούν με τα όσα θα κομίσουν από το Παρίσι η Έλενα Παπαδοπούλου και ο Γκλέν Κίμ.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως η ενεργή διαχείριση των κρατικών συμμετοχών όπως γίνεται στη Γαλλία δεν έχει τις ίδιες στοχεύσεις με το ελληνικό πρόγραμμα.

Σχεδόν κανένα από τα προκύπτοντα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Γαλλία δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Αντ 'αυτού, σημαντικά ποσά έχουν δαπανηθεί για την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζα ς Bpifrance, η οποία από τα τέλη του 2012 στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προωθεί την καινοτομία.

Θα πρέπει να τονισθεί πως και η κυβέρνηση Ολάντ έχει έλθει αντιμέτωπη με αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών που αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις στην πώληση υποδομών και δικτύων ύδρευσης, αλλά και οι διαφωνίες στις εκχωρήσεις των δημοσίων συμμετοχών σε περιφερειακά αεροδρόμια.