ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαπαιτούμενα, ελάφρυνση χρέους και μεταμνημόνιο στο επίκεντρο του Eurogroup

Προαπαιτούμενα, ελάφρυνση χρέους και μεταμνημόνιο στο επίκεντρο του Eurogroup
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και η μετά το Μνημόνιο εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup της Σόφιας την Παρασκευή 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης που δόθηκε στη δημοσιότητα οι θεσμοί αρχικά θα ενημερώσουν του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην τέταρτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ουσιαστικά θα γίνει μια ενημέρωση για την πορεία των 88 προσαρτουμένων και για το πώς θα κινηθούν τα κλιμάκια των θεσμών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου.

Εν συνεχεία η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την «περιεκτική» - όπως χαρακτηρίζεται στην ατζέντα - αναπτυξιακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά την ίδια συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τα βασικά θέματα που σχετίζονται με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, θα ενημερωθούν για την τεχνική εργασία που έχει γίνει στον μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη, ο οποίος όπως σημειώνεται στην ατζέντα της Ευρωομάδας είναι ένα από τα «πιθανά» μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας δεν αναμένονται αποφάσεις για το χρέος κάτι που αναμένεται να γίνει στα επόμενα δύο Eurogroup.

Τέλος, στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup θα βρεθεί και το πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με τους υπουργού να συζητούν το βαθμό της εποπτείας της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ