ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Αποκλειστικές συζητήσεις με Fosun και Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

Εθνική Τράπεζα: Αποκλειστικές συζητήσεις με Fosun και Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική
EUROKINISSI

Να υπάρξουν αποκλειστικές συζητήσεις με τις κινεζικές Fosun και Gongbao, για να επιλεγεί μεταξύ αυτών ο προτιμητέος επενδυτής για την Εθνική Ασφαλιστική αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά πέρασε η γραμμή της Διοίκησης της Εθνικής, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητούσε την εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού.

Αυτό δεν θα γίνει παρά μόνον εάν οι συζητήσεις με τις κινεζικές Fosun και Gongbao αποβούν άκαρπες.

Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, καθώς η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη περάσει σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με τον κινεζικό κολοσσό Fosun για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Fosun έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι της Gongbao, αφενός διότι έχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο των ασφαλίσεων, αφετέρου διότι έχει τα κεφάλαια για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και κυρίως τη δυνατότητα να στηρίξει την Εθνική Ασφαλιστική, κάτω από όλες τις συνθήκες.

Από την άλλη η Gongbao δεν έχει το μέγεθος της Fosun και θα πρέπει να δανειστεί ή να προχωρήσει σε συμπράξεις για να προχωρήσει στην εξαγορά της ασφαλιστικής επιχείρησης, κάτι που ήδη έχει παραδεχθεί σε ερωτήματα των ασιατικών εποπτικών αρχών.

Ήδη το data room, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό της περσινής χρονιάς, έχει επικαιροποιηθεί με τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής του 2017, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Η σημερινή πραγματική αξία του 75% της εταιρείας που βρίσκεται προς πώληση διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, επίπεδα στα οποία αποτιμάται και στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ