ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστά χαρτιά από Ντράγκι για το τέλος του QE

Κλειστά χαρτιά από Ντράγκι για το τέλος του QE
EPA

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται σήμερα να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για το χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ έκανε την έκπληξη κλείνοντας το παράθυρο επέκτασης του QE σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Αυτό, όμως, ήταν το πρώτο βήμα στη μακρά πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι χρονοβόρα και ο Μάριο Ντράγκι δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένος να βιαστεί.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λήγει τυπικά τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να διακόψει πλήρως τις μαζικές αγορές ομολόγων. Και αυτό διότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του 1,4% -σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου απέχοντας σημαντικά από τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το εάν ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει διατήρηση των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. ευρώ έως -πιθανότατα- τον Δεκέμβριο, ή περαιτέρω μείωσή τους. Όσον αφορά δε στα επιτόκια του ευρώ που βρίσκονται σήμερα σε αρνητικά επίπεδα, δεν αναμένεται κάποια αύξηση νωρίτερα από τα μέσα του 2019.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αλλαγές στην επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ στην επόμενη συνέντευξη Τύπου στις 14 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ