ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Παλινδρομούν οι συζητήσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ

Τσακαλώτος: Παλινδρομούν οι συζητήσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στη Σόφια μετέβη σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της άτυπης συνόδου του Eurogroup, που αρχίζουν αύριο, Παρασκευή, στις 9 το πρωί.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup (07.45-08.45) ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ στο πλαίσιο του Εurofi High Level Seminar το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με την βουλγαρική προεδρία.

Εν όψει της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο σεμινάριο ο κ. Τσακαλώτος δημοσίευσε άρθρο στο οποίο υποστηρίζει πως οι συζητήσεις σχετικά με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης παλινδρομούν χωρίς καμία προφανή ταλάντωση προς μια συμφωνημένη ισορροπία συναίνεσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η ΟΝΕ στερείται ορισμένων από τα βασικά εργαλεία τα οποία κάνουν άλλες νομισματικές ενώσεις να λειτουργούν, ιδίως την τραπεζική ένωση και τον επιμερισμό των κινδύνων όσον αφορά τα χρηματοπιστωτικά, καθώς και έναν προϋπολογισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός και εξισορροπητικός μηχανισμός.

«Θα ήταν δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτών. Δεν ήταν καν παρούσα σε πρόσφατες εθνικές εκλογές σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει ο Έλληνας υπουργός και αναρωτιέται:

Πώς αν δεν υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος για συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρόκειται να είναι πιο δημοκρατική με μεγαλύτερη λογοδοσία και κοινωνικά συμπεριληπτική, πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αμφισβητήσουμε τις δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ