ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup σε Ελλάδα: Ολοκληρώστε τα προαπαιτούμενα και την αναπτυξιακή στρατηγική

Eurogroup σε Ελλάδα: Ολοκληρώστε τα προαπαιτούμενα και την αναπτυξιακή στρατηγική
ESM

Παροτρύνσεις προς την Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για να υπάρξει το συντομότεροo δυνατόν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς (Staff Level Agreement) απηύθυνε σήμερα το άτυπο Eurogoup που συνήλθε στη Σόφια.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντέντο δήλωσε πως οι θεσμοί έκαναν μια θετική αναφορά για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης και πως τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μάιου για να επιδιωχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Ο ίδιος απεκάλυψε πως το Eurogroup ενημερώθηκε για το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδος και συζήτησε για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Ο Σεντένο είπε πως το Eurogroup θα συζητήσει τον Ιούνιο για όλα τα μέτρα που θα διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

«Η τελική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος και με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα έχει ολοκληρωθεί ομαλά το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβοσί ανέφερε πως τα προαπαιτούμενα της Ελλάδος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο καθώς η πολιτική βούληση που υπάρχει είναι να κλείσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Όπως τόνισε στόχος της αποστολής των θεσμών είναι να έχει επιτευχτεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως της 24 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup. Εκτίμησε δε πως αυτό είναι εφικτό.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ευρωομάδα άκουσε με μεγάλη προσοχή το σχέδιο που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδος για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

«Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου. Αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική ελληνικής ιδιοκτησίας που είναι σε καλή τροχιά θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί και να συμπληρωθεί», τόνισε.

Ο Επίτροπος δήλωσε πως όταν το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή των διαθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να συνεχιστεί και χρειάζεται ένας μηχανισμός που θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.

«Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό για την μεταμνημονιακή εποπτεία Αυτή η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα», είπε.

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεκαθάρισε πως δεν έγινε εκτενής συζήτηση. «Δεν μπήκαμε σε αυτό το θέμα σήμερα καθώς διαπιστώσαμε πως θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά από το EuroWorking Group», είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. «Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε.

Ο ίδιος τόνισε πως αν και υπάρχει πρόοδος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στη μείωση των κόκκινων δανείων ανέφερε πως απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως όσο πιο ισχυρός θα είναι ο μηχανισμός μεταμνημονιακής επιτροπείας τόσο το καλύτερο και υπογράμμισε πως όσο πιο εμπροστοβαρή και όσο πιο αυτόματα θα είναι τα μέτρα για το χρέος τόσο μεγαλύτερη θετική επίπτωση θα έχουν στις αγορές.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης και είπε πως είναι στο συμφέρον των δανειστών της Ελλάδος η χώρα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο ESM προετοιμάζεται για να κάνει μια ακόμη μεγάλη εκταμίευση προς την Ελλάδα στη βάση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα που θα στηρίξει το ταμειακό απόθεμα της χώρας για τη μετά το Μνημονιο εποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ