ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους διχάζει το Eurogroup

Financial Times: Ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους διχάζει το Eurogroup
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τη συζήτηση που μαίνεται εντός της ευρωζώνης για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σημειώνεται πως πριν λίγο ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς να γίνει εκτενής συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, παρενέβη στο θέμα και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «όσο πιο εμπροστοβαρή και όσο πιο αυτόματα θα είναι τα μέτρα για το χρέος και όσο λιγότερες προϋποθέσεις θέτουν, τόσο μεγαλύτερη θετική επίπτωση θα έχουν στην δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ τη Ελλάδος και των αγορών».

Οι Financial Times αναφέρουν πάντως στο δημοσίευμα τους πως υπάρχουν μεγάλες αντιρρήσεις από την Γερμανία σε ενδεχόμενα εμπροστοβαρή και αυτόματα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως τονίζουν, «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία εμφανίζονται διστακτικές κι αυτό γιατί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα σημάνει μικρότερη επιστροφή χρημάτων για τους φορολογούμενούς τους».

Αντίθετη η Γερμανία σε έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά και στις διαφωνίες γύρω από το πώς οι πιστωτές θα κρατήσουν «σφιγμένο το λουρί» μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Όπως τονίζεται, το διακύβευμα είναι ένας «δυναμικός» μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέει τις πληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη. Σε κακές περιόδους ο λογαριασμός θα μειώνεται και σε περιόδους ανάπτυξης, οι Έλληνες θα πληρώνουν περισσότερα.

«Το Βερολίνο και οι βόρειοι σύμμαχοι του Βερολίνου που παραμένουν ακόμα «τραυματισμένοι» από τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ το 2015 επιθυμούν ο μηχανισμός να συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, επιμένει ότι η Bundestag θα πρέπει να αποφασίζει κάθε χρόνο για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι πολέμιοι επιθυμούν μια αποτελεσματική ρήτρα διακοπής που θα διακόπτει την ελάφρυνση αν η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θα έχει μετά τη λήξη του προγράμματος και στους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρεται επίσης.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία και το ΔΝΤ, καταλήγει το δημοσίευμα, πιέζουν για ένα αυτόματο σύστημα που δεν θα αφήνει περιθώρια για παρεμβάσεις πολιτικού τύπου από το Βερολίνου. Άλλωστε, όπως τονίζουν, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι η Ε.Ε. βλέπει στα σοβαρά τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ