ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα των stress test

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα των stress test
EUROKINISSI

Καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test πλησιάζει, έχουν διαμορφωθεί από τη σχετική πληροφόρηση θετικές προσδοκίες για αυτά.

Οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και εμφανίζουν αξιόλογη πρόοδο σε όλους τους επιμέρους κρίσιμους τομείς, ήτοι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στη ρευστότητα, στην αποκλιμάκωση του λειτουργικού τους κόστους και στην ολοκλήρωση των επιχειρησιακών σχεδίων που είχαν συμφωνηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους το 2015.

Υπό την έννοια αυτή οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα καταφέρουν να περάσουν τη δοκιμασία των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων χωρίς να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα τους οδηγούσαν άμεσα σε υποχρεωτικές νέες εκδόσεις μετοχών. Συνεπώς, τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων μάλλον δεν θα προκαλέσουν απότομες αλλαγές στην τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται τα τραπεζικά ιδρύματα να μεταβάλλουν την πιστοδοτική πολιτική τους μέχρι την ανακοίνωσή τους. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ αφού παρέλθει αυτή η περίοδος, απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ήπια πιστωτική επέκταση, τουλάχιστον προς τις επιχειρήσεις, είναι η επανεκκίνηση της επιστροφής καταθέσεων που έχει διακοπεί στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με σταθερή κλιμάκωσή της και η συνέχιση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, σύμφωνα με τους σχετικούς στόχους.

Η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας θα καταστήσει δυνατή και την αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και ενισχύοντας τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η προβλεπόμενη συνέχιση της οριακής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον στο αρχικό εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα ωθήσει τις επιχειρήσεις σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησής τους. Όπως το 2017, μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως οι εισηγμένες σε χρηματιστηριακές αγορές, θα επιδιώξουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαιαγορών, εγχωρίως και στο εξωτερικό, με επιτόκια χαμηλότερα των τραπεζικών.

Οι σχετικές ενέργειες πέρυσι, με έκδοση ομολογιακών δανείων, κρίνονται ως επιτυχείς, δεδομένων και των αποδόσεων τις οποίες πρόσφεραν. Κατόπιν της ολοκλήρωσής της τρίτης αξιολόγησης και της έκδοσης ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, ορισμένες επιχειρήσεις αξιοποίησαν εκ νέου αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα.

Ωστόσο η εκκίνηση προσεχώς της επόμενης αξιολόγησης στις 14 Μαΐου και των συζητήσεων για το δημόσιο χρέος, αναμένεται να κλιμακώσουν την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία, επενεργώντας ανασταλτικά κατά τη διάρκειά τους στην έκδοση εταιρικών ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ