ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 20 μήνες η ηλεκτρονική τιμολόγηση γίνεται υποχρεωτική

Σε 20 μήνες η ηλεκτρονική τιμολόγηση γίνεται υποχρεωτική
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από την 1η Ιανουαρίου 2020, ήτοι σε 20 μήνες από σήμερα προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο η υποχρεωτική εφαρμογή από 01.01.2020 της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων είναι στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Προς το σκοπό αυτό, θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας, με συμμετοχή και εκπροσώπων των οικονομικών και κλαδικών φορέων, η οποία θα προσδιορίσει τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες και τις αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή των ανωτέρω σε ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, ήτοι σε 8 μήνες από σήμερα.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των φαινομένων έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων αλλά και θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με την εξοικονόμηση πόρων, την αυτοματοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως η καθολική εισαγωγή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στο ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι μια από τις βασικές συστάσεις της έκθεσης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ